top of page

Kraaihoek - Kraaihoek Noord

Papendrecht is in zijn huidige vorm een jonge gemeente. De eerste grote aanbouw werd pas in de jaren '50 ingezet: tussen de dijk en de Burgemeester Keijzerweg verrees de wijk Kraaihoek. Het noordelijke gedeelte van de wijk mocht zich vanwege de bijzondere vorm van enkele woonblokken - op palen - verheugen in internationale belangstelling. Eind jaren tachtig bleken de flats door achterstallig onderhoud echter niet te redden van de sloophamer. De sloop van de 416 appartementen maakte vervolgens de weg vrij voor de ontwikkeling van een nieuw visitekaartje van de gemeente. Inmiddels heeft de wijk schitterende nieuwe woningen.

kaart-buurt-kraaihoek-papendrecht_edited_edited.jpg

Vrijheer van Eslaan

Papendrecht was vroeger een Heerlijkheid. Oorspronkelijk waren de Heerlijkheden in het bezit van edellieden. Later kwamen die in het bezit van rijke burgers of van de steden. Zo kwam de Heerlijkheid Papendrecht in 1744 in het bezit van Dordrecht. Dordt verkocht deze door aan J. v.d. Made en in 1903 kwam ene heer van Es uit Rotterdam in het bezit van wat inmiddels niet meer dan een titel was. In 1948 trad zijn  zoon, de heer M.L.A. van Es, in zijn plaats. Naar deze laatste Ambachts- of Vrijheren werd de Vrijheer van Eslaan genoemd.

Vrijheer van Eslaan

Zonnebloemstraat

Zonnebloemstraat

Veerweg

Veerweg, een weg die verbinding gaf van de vroegere aanlegplaats van de veerdienst bij het Oude Veer tot aan de grens met Oud Alblas, waar hij overigens gewoon doorliep tot het riviertje de Alblas. De Veerweg is een zeer oud stukje weg, reeds in 1683 werd vergunning gegeven voor het aanbrengen van bestrating op de weg die dateert uit de middeleeuwen. De Veerweg was een belangrijke schakel van de Alblasserwaard met de stad Dordrecht. Het eerste deel van de weg werd vroeger in de volksmond altijd Veerstoep genoemd maar was gewoon Veerweg.

Veerweg

Goudsbloemstraat

Goudsbloemstraat

Lange Tiendweg

Allerlei

Lange Tiendweg
Allerlei
bottom of page