Online
Interactief
Cultureel
Erfgoed
Oud-Papendrecht.nl is onderdeel van de stichting Promotie Papendrecht
Kraaihoek - Pontonniersbuurt
De Pontonniersbuurt (vroeger ook wel de Buitenwaard genoemd) bestaat uit het gebied tussen het Zand en de Veerdam enerzijds en tussen het Bosch en de rivier de Merwede anderzijds. Van oorsprong was het agrarisch gebied. Vroger was dit gebied opgesplitst in drie gebieden: Het Balkengat, de ijspolder (en uiterwaarden) en het pontonniersterrein (het gebied rondom de jachthaven).
Bosch
Bosch, een stuk dijk tussen het Oude Veer en de Karhoek, dat overigens later Kraaihoek genoemd werd. Het Bosch ontleent zijn naam aan de vele bomen die hier vroeger voor en bij de huizen en boerderijen stonden. Daardoor leek het wel een bos. Helaas is daar niets meer van over. De naam werd gewoon door de bewoners gegeven en later door een officieel raadsbesluit bekrachtigd.
De ijspolder
De uiterwaard of ijspolder, 's zomers in gebruik als weiland met het nodige vee erin. Het gebied lag wat lager als de rest en bij hoog water was het oppassen voor de boeren, want het liep regelmatig vol. De boeren Verheul en Dekker kunnen er over meepraten. 's Winters liet men dit deel vol water lopen en werd het gebruikt als ijsbaan.
Balkengat
De waterpartij bij de Buitenwaard (vroeger ook wel het Balkengat genoemd), waarvan een deel aan de Veerdam en een deel aan het pontonniersterrein, de latere Pontonniershaven lag. Het was in feite een opslagplaats van hout voor de Russische houthandel die aan de Veerdam gevestigd was. Toen deze vertrokken werd het gat aan de Veerdam jachthaven en het andere deel de pontonniershaven.
Pontonniersterrein
Het pontonniersgebied was een iets hoger gelegen deel van de buitenwaard. Als aftekening van dit gebied was er een lange rij populieren neergezet, die vanaf het Bosch tot aan de rivier de Merwede liep. De pontonniers kwamen rond 1920 naar Papendrecht, omdat er in Dordrecht aan de Buiten Walevest niet voldoende ruimte was. Ze zijn gebrleven tot 2 mei 1968.