top of page

Verhalen lezen

De brand bij aannemer klootwijk

Ingezonden door: Bram Boerman.


14 augustus 1909, kort na middernacht ontstond in een loods, de bergplaats van aannemerswerktuigen, teer, olie, etc. Alle het eigendom van den aannemer g klootwijk aan het Oosteind te Papendrecht, een felle brand, aangewakkerd door een vrij krachtige noordwesten wind had het vuur, dat natuurlijk voldoende voedsel had aan de teer, olie en hout van de heistellingen de gelegenheid zich uit te breiden. Aan blussen was niet meer te denken.


Ondanks het nachtelijk uur, was vrij spoedig de brandweer op de plaats des onheils aanwezig, er werden pogingen gedaan, het vuur zijn vooruitgang te beletten, de hooipers van den heer jac. V.d. Grijp moest worden behouden, de slangen der waterleiding wierpen een grote hoeveelheid water in de vlammen, ten slotte mocht men er met grote inspanning in slagen de hooipers te behouden.


Een groot deel aannemersmateriaal ging echter verloren, ook enkele kippen kwamen in de vlammen om, een hond was nog intijds gered, omtrent de oorzaak van de brand is niets met zekerheid bekend.


Naar aanleiding van zo'n brand komt de geruchtenstroom natuurlijk op gang, zeker in zo'n dorp als Papendrecht, klootwijk zou niet verzekerd zijn, enkele dagen later verschijnt er een bericht in de krant, de goederen waren op beurspolis verzekerd.


Vrij algemeen werd gedacht aan kwaadwilligheid als oorzaak van de brand, de marechaussees gaan een ernstig onderzoek instellen.


G klootwijk een hardwerkend zakenman, had natuurlijk de nodige vriendjes, de familie visser is daar een voorbeeld van, naast vrienden waren ze ook buren, ze namen samen werken aan, natuurlijk had klootwijk ook zijn vijanden, die hem graag een loer wilden draaien, hij was gemeenteraadslid en uit hoofde van die functie was hij opgeroepen als getuige in het garsthagenproces, hij deelde daar mede, dat hij nooit wat gemerkt had, van het ruwe optreden der politie, alleen de laatste tijd wel, maar alleen bij geruchten, terwijl hij als raadslid precies wist hoe de vork in de steel zat, hij maakte hier geen vrienden mee.


Een tweede feit was dat hij in een rechtszaak verwikkeld was mer de onderaannemer j w kalkman, het betrof een werk aan de elektrische centrale aan de schiehaven in Rotterdam, klootwijk had met Kalkman een contract gesloten over de verkoop van de koppen van heipalen voor 22 cent de strekkende meter, er ontstond tijdens de levering verschil van mening, wat aanleiding was dat klootwijk, Kalkman bij deurwaardersexploot sommeerde om een partij te laten weg halen, en dagvaarde tot contract ontbinding, Kalkman op zijn beurt sommeerde klootwijk een andere partij te leveren, en dagvaarde eveneens tot ontbinding van de overeenkomst, daar hij niet van plan was klootwijk's rommel op te ruimen.


De rechtbank wees vonnis en veroordeeld klootwijk tot een schadevergoeding, die hij uiteindelijk na veel strubbelingen betaald werd, de 2 heren waren duidelijk geen vrienden. Uit het aangekondigde ernstig onderzoek der marechaussee is niets uitgekomen, voor zover er van opzet sprake was, hield iedereen zijn mond dicht.

27 weergaven0 opmerkingen

De dijk

Comments


bottom of page