top of page

Verhalen lezen

Wandeling langs de dijk - 3 - Visschersbuurt

Bron: Jan de Heer


De naam spreek al voor zich zelf, een buurt waar veel vissers woonde. Eeuwen lang is de visvangst een bron van werkgelegenheid en inkomsten in het dorp geweest, waarbij de zalmvisserijen de hoofdzaak waren. Helaas zijn de zalmen uit de rivier verdwenen en zo is ook deze tak van werk verdwenen.


Vele zalmschouwen zullen in de Gantel gelegen hebben en hun arbeid van daar uit gedaan hebben. Zo zien we aan het eind van de Vissersbuurt nog een steeg die naam draagt van Zalmsteeg. Met wat kleine woningen Maar laten we maar de wandeling bij het begin aanvangen.


Hoe zag dit eruit door de ogen van de schrijver die in zijn jonge jaren hier doorheen kwam. Woningen aan beide zijde van de dijk. Dit is gedeeltelijk nu nog zo. Een scheepswerf van de Jong, met helling. Prachtig was het als een schip zo op de helling getrokken was dat het voorschip bijna op de dijk terecht kwam. Daarna de Gantel tot men aan de bocht kwam van de toen al stilliggende scheepswerf Velthuis. Opgericht in 1913 een vrij groot bedrijf waar menig zeeschip van de helling gelopen is, en een voor veel werk gelegenheid zorgde.


Voor die tijd is daar nog een maalderij geweest, waarvan de gevonden maalstenen nu nog op de hoek Elandstraat – Westeind te zien zijn. Dit alles aan de buitenzijde.


Nu kijken we nog eens naar de binnenzijde van de dijk. Woningen: hele rijen die zo rond 1900 gebouwd waren, maar nu allemaal gesloopt vanwege de dijkverzwaring en verhoging. Nu vervangen door moderne woningen die op zoon wijze gebouwd zijn dat zij bij een nieuwe dijkverhoging omhoog gevijzeld kunnen worden zie achterzijde van deze woningen





Net voor aan de buitenzijde Huis de Merwede gebouwd op het terrein van de scheepswerf Velthuis komen we de Schoorstoep tegen. De weg die nu naar beneden loopt is niet de originele stoep. Deze lag aan de andere zijde van het woonhuis. Waar diende deze stoep dan toch voor. Eigenlijk lag dit al in de naam vast. Schoor dat betekend steun. Het gaf de dijk daar ter plaatse tegen druk.


Dat zien we ook een eindje verder bij het voormalige woonhuis met schuur van de groenteboer Hubers. Waar het huis aan de achterzijde verstevigd is met stalen balken om het verschuiven tegen te gaan. We zijn nu op de plaats gekomen waar de Gantel nu de ingang van de haven begint. Aan de binnenzijde van de dijk zien we opnieuw een Waal, Genaamd “De Grote Waal.”


Ook hier heeft een dijkdoorbraak zijn tol geëist. Maar dit niet alleen, in 1574 is opzettelijk de dijk doorgestoken tijden de Spaanse inval waardoor de waard onbegaanbaar werd voor deze. Ook werd die plaats gebruikt om bij nieuwe overstromingen de waard leeg te laten lopen van water. Ook deze waal is niet zo groot meer, is gedeeltelijk gedempt en de pijlers van de brug zijn daar in het water geplaatst. Veel is er geschaatst op deze waal.


Bedrijvigheid was er ook te vinden: Riethandel en een sigarenbedrijfje waren daar gevestigd. En zo zijn we op de grens van de Visserbuurt en Kerkbuurt gekomen. Een plaats waar de dijk direct aan de rivier grenst. Zoals je ziet heb ik de wandeling door de tijd wat los gelaten. Dit stukje dijk is bepaalt wat rustiger geweest ten opzichte van het volgende dijkvak de Kerkbuurt

104 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page